Tässä artikkelissa tutustutaan tarkemmin ansioluetteloon. Käymme läpi tarkemmin mitä se sisältää, kuinka sellainen laaditaan sekä lopuksi tarjoamme mahdollisuuden ladata valmis ansioluettelomalli. Selvitämme myös miksi ansioluettelo kuuluu osaksi työhakemusta.

Ansioluettelo

Ansioluettelo eli CV, curriculum vitae tai englanniksi resume. Sillä on monia nimiä. Tarkalleen se on kuitenkin luettelo, jonka tarkoituksena on kertoa sinun taitosi, työkokemuksesi, koulutuksesi sekä muut henkilökohtaiset taidot ja ominaisuudet. Se on vakio-osa työhakemusta.

Sinun tavoitteenasi tulisi olla luoda mahdollisimman kattava kuva itsestäsi ja sopivuudestasi työnhakijana sekä työntekijänä. Ansioluettelo ei voi olla rajattoman pitkä, joten joudut valitsemaan tarkasti mitä siihen kirjoitat. Nykyisin tärkeimmät osa-alueet ovat työkokemus sekä koulutus. Myös erilaiset suositukset työnantajilta tai muilta ihmisiltä ovat tärkeitä. Lisäksi kaikki erikoisosaaminen on tärkeää, kuten kielitaito. Monet lisäävät mukaan myös henkilökohtaisia ominaisuuksia ja saavutuksia. Historiallisesti myös asevelvollisuuden suorittamisesta on laitettu maininta, mutta nykyisin sen hyödyt riippuvat alasta. Haittaa siitä ei kuitenkaan ole.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa yksilöinti, aivan kuten työhakemuksen kanssa. Laadi CV juuri sen työpaikan tai tehtävän mukaan, mitä olet hakemassa. Silloin voit valita selkeämmin ja rajata turhia asioita pois. Voit korostaa niitä asioita, joita siinä työtehtävässä tarvitaan ja arvostetaan. Esimerkiksi erilaisten laitteiden tai ohjelmistojen hallintaa. Käydään seuraavaksi läpi kuinka ansioluettelo laaditaan.

Ansioluettelon laatiminen

Kun CV:tä lähtee laatimaan niin tärkeintä on miettiä kokonaisuutta. Millaisen kuvan haluat tuoda itsestäsi uuden potentiaalisen työnantajan silmien eteen? Ja mitä hän haluaa tietää sinusta.

Voit miettiä asiaa myös erottautumisen kannalta. Kuinka moni hakee samaa työpaikkaa ja millainen on keskiverto hakija? Jos työnantajasi lukee pinkan hyvin samanlaisia työhakemuksia ja ansioluetteloita niin haluaako hän valita sieltä yhden vai ottaako hän mieluummin jonkin mikä erottuu joukosta. Asiaa kannattaa siis pohtia lukijan silmin. Mitkä asiat kiinnostavat häntä?

Korosta sellaisia seikkoja ja jätä rohkeasti pois vähemmän tärkeitä. Jos jostakin ei ole selkeää hyötyä niin sen voi jättää poiskin. Turha täyttää CV:tä merkittömillä asioilla. Hyvä ansioluettelomalli on tärkeässä osassa ulkonäön kannalta. Voitkin ladata yhden hyväksi havaitun mallin tämän artikkelin lopusta. Muista myös, että sopiva pituus on alle kaksia sivua, joten älä satuilen loputtoman pitkästi.

Luo ansioluettelo ilmaiseksi netissä

Verkosta löytyy paljon erilaisia palveluita, joissa voit tehdä CV:n ilmaiseksi. Useat ulkomaalaiset yritykset tarjoavat tyylikkäitä ja monipuolisia pohjia. Ongelmana näissä on yleensä aina se, että pohjat ovat englanninkielisiä, eikä kaikki valmispohjien tekstejä pysty lainkaan muokkaamaan. Onneksi myös suomesta löytyy luotettavia palveluntarjoajia. Esimerkiksi Ansioluettelo.net-sivustolla pystyt luomaan täysin ilmaisen CV:n käden käänteessä. Pohja ei ole visuaalisesti kaikkein päräyttävin, mutta yleisesti ottaen työntantajat arvostavatkin eniten CV:n selkeyttä ja mahdollisuutta löytää oikeat asiat jo nopealla silmäilyllä.

 

Lataa ansioluettelomalli

Täältä voit ladata ansioluettelon:

Lataa ansioluettelomalli täältä


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.