Hei sinä! Tässä tekstissä on ilmaisia vinkkejä, joiden avulla kirjoitat erinomaisen työhakemuksen! Jatka lukemista.

Ja siinä tulikin niistä ensimmäinen. Pyri aloittamaan oma esittelysi mielenkiintoisesti. Jos vastaanottaja selaa kymmeniä tai satojakin hakemuksia, tylsästi aloitettu teksti ei paranna mahdollisuuksiasi saada kutsua työhaastatteluun.

Työhakemus rakentuu tavallisesti ansioluettelosta sekä varsinaisesta työnhakemuskirjeestä. Samalla kun ansioluettelo on ammattillinen käyntikorttisi, jonka tarkoitus on vakuuttaa työnantaja ammatillisesta osaamisestasi ja taustastasi, on työnhakemuskirje hyvä paikka korostaa omaa persoonaasi ja erottaa sinut muista hakijoista. Yksi varsinaisen työhakemuskirjeen keskeisimpiä osia on esittelyosa, jossa kerrot itsestäsi ja syvennät työnantajan kuvaa sinusta työntekijänä ja persoonana. Ennen kuin tartut kynään ja alat kirjoittamaan työhakemustasi, mieti, mitä asioita haluat korostaa itsestäsi ja ammattiosaamisestasi. Minkä asioiden esittämisestä on hyötyä juuri tähän kyseiseen työpaikkaan haettaessa?

Työhakemus oma esittely on sinun valokeilasi, jossa perustelet vastaanottajalle sinun olevan oiva valinta avoimeen työtehtävään. Mieti työnantajan näkökulmaa. Mieti, kuinka työnantaja hyötyy sinusta ja ominaisuuksistasi. Kerro asioita, joita vastaanottaja haluaa tietää. Jos työpaikkailmoituksessa on kysytty joitain tiettyjä ominaisuuksia tai seikkoja, varmista että vastaat kysyttyihin asioihin.

Omassa esittelyssä sinun ei kuitenkaan tarvitse pureutua omaan henkilökohtaiseen historiaasi liian tarkasti. Työhakemuksen tarkoitus on herättää vastaanottajan kiinnostus ja saada sinut kutsutuksi työhaastatteluun. Herätä työnantajan kiinnostus kertomalla itsestäsi mahdollisimman mielenkiintoisella ja persoonallisella tavalla. Voit kertoa lyhyesti harrastuksistasi ja muista vapaa-ajan aktiviteeteistäsi. Peilaa harrastuksiasi kuitenkin myös työnantajan näkökulman kautta. Mitkä asiat omassa vapaa-ajan vietossani ovat sellaisia, jotka voivat edesauttaa minua saamaan tämän työpaikan?

Älä koskaan valehtele osaamisestasi tai saavutuksistasi. Valheella on lyhyet jäljet, ja tarinasi aukot paljastuvat viimeistään siinä vaiheessa jos satut kyseisen työpaikan nappaamaan. Valheesta kiinni jääminen ei varmasti ainakaan kohenna henkilökuvaasi työnantajasi silmissä. Pyri välttämään samoja kliseitä, joita sadat työnhakijat sinun lisäksesi käyttävät. Pyri olemaan mahdollisimman mieleenpaino, aito ja paras itsesi. Älä liioittele, mutta anna oman persoonasi tulla positiivisella tavalla esiin. Yksilöi itsesi ja osaamisesi mielenkiintoiseen pakettiin.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.