Tässä artikkelissa tutustumme työhaastatteluun. Se on usein seuraava askel työhakemuksen lähettämisen jälkeen, joten luonnollinen ossa tätäkin sivustoa. Selvitämme tarkemmin mikä työhaastattelu on, kuinka siihen valmistaudutaan sekä annamme muutamia hyviä vinkkejä, joiden avulla tule onnistumaan työhaastattelussa. Lisäksi voit ladata työhaastattelukysymyksiä valmiissa harjoittelupatterissa aivan artikkelin lopusta.

Työhaastattelu

Työhaastattelu on neuvottelu, minkä tavoitteena selvittää onko työnhakija hyvä ehdokas ja onko hän paras ehdokas hakijoiden joukosta. Hakijan näkökulmasta haastattelu on enemmänkin myyntitilanne, koska hän haluaa saada työn. Työnantaja haluaa saada sinusta hyödyllistä tietoa irti ja sinun tehtäväsi on syöttää hänelle sopivaa tietoa.

Monissa työhaastatteluissa lähdetään selvittämään tilanne työhakemuksen perusteella. Siitä edetään selvittämään asioita, jotka eivät vielä hakemuksessa ole selvinneet. Tarkoituksena on selvittään sinun soveltuvuutesi tehtävään ja työympäristöön.

Kuten tästä selviää niin hyvällä valmistautumisella voi vaikuttaa lopputulokseen paljon. Selvittämällä etukäteen tilannetta itselle voi saada erinomaiset lähtöasetelmat. Jos mietitään vielä mikä hyöty onnistuneesta haastattelusta seuraa saadun työpaikan muodossa niin ajankäyttö on todella järkevää, vaikka siihen kuluisi tunteja tai päiviä. Toisekseen työhaastatteluiden kestot eivät ole aina kovin pitkiä, joten tilanteessa kannattaa olla heti täysillä mukana, eikä hukata aikaa asioiden miettimiseen.

Itse valmistautumista voidaan pitää jo osaltaan näyttönä työnantajan näkökulmasta, sillä hyvin moni jättää sen tekemättä. Sen avulla voit osoittaa, että olet todella kiinnostunut ja valmis tekemään töitä työn saamiseksi. Se vain näyttää hyvältä jatkoa ajatellen.

Itse haastattelutilanne vaihtelee paljon. Se voi kestää hyvin pitkää tai olla vain nopea keskustelua. Se voidaan järjestää hakijaryhmälle tai vain sinulle. Haastattelijoita voi olla useita tai vain lähimmäinen esimiehesi tai suoraan työnantajasi. Haastattelussa voi olla useita kierroksia, jossa käydään läpi erilaisia asioita, tehdään testejä tai vaikka pudotetaan hakijoita pois. Tavoitteena on aina testata hakijoiden soveltuvuutta.

Hyvä lähtötilanne itse haastatteluun on oikea asenne. Lepää hyvin, valmistaudu kunnolla ja lataa itsesi täyteen energiaa. Muista olla oma itsesi, älä yritä esittää muita.

Kuinka valmistaudut työhaastatteluun

Työhaastattelu onnistumisen kannalta valmistautuminen on tärkeä lähtökohta. Jos joudut taistelemaan itsesi kanssa, että saat itsesi hommiin niin kannattaa muistella miksi työtä on hakemassa. Jos haastatteluja on paljon niin silloin on selvää, että valmistautuminen käy työstä, mutta jos kyseessä on unelmatyösi niin silloin se kannattaa ehdottomasti. Silloin muutamanakin päivänä useampi käytetty tunti tuntuu vain pieneltä hetkeltä.

Tässä vinkkejä valmistautumiseen:

 • Aloita alusta, käy läpi työpaikkailmoitus ja siinä ilmoitettu avoin tehtävänkuva.
 • Tee taustatutkimusta, tutustu yritykseen ja yrityksen toimintaan. Se onnistuu helposti kysymällä nykyisiltä työntekijöiltä, selaamalla yrityksen nettisivuja ja tekemällä yksinkertainen haku yrityksen nimellä.
 • Käy läpi lähettämäsi materiaali eli lue ansioluettelosi, työhakemus sekä mahdolliset liitteet.
 • Mieti miten voisit syventää haastattelussa tietoja itsestäsi. Voitko antaa konkreettisia esimerkkejä koulutuksestasi tai työkokemuksestasi sekä niiden hyödyistä työnantajalle.
 • Muista listata muutamia asioita, joita haluat kysyä työnantajalta. Tee kysymyksistä mahdollisimman tarkkoja, sillä yleisluontoiset kysymykset voisit selvittää itsekin ja se ei näytä hyvältä.
 • Lue esimerkkejä työhaastattelukysymyksistä. Voit ladata valmiin harjoittelulistan tämän artikkelin lopusta.
 • Käy mielessäsi haastattelupäivä läpi. Kuinka pukeudut? Miten valmistaudut päivään? Miten pääset haastatteluun? Käy myös käytännön asiat ajoissa läpi.

Vinkkejä työhaastatteluun

Käydään myös muutamia yleisiä vinkkejä työhaastattelua varten. Osaltaan nämäkin liittyvät valmistautumiseen, mutta tiettyjä jopa itsestäänselviä asioita on hyvä muistuttaa ja painottaa niiden merkitystä. Tässä vinkit:

 • Panosta pukeutumiseen. Siisti ja huoliteltu ulkoasu on tärkeää. Tehtävästä riippuen siihen voi varautua eri tavalla, mutta sen tulisi olla aina siisti. Tärkeää työtä varten kannattaa jopa ostaa uusi asukokonaisuus, jos tuntuu ettei kaapista löydy täysin sopivaa. Sijoituksena se on hyvä.
 • Ole positiivinen. Pidä positiivinen asenne läpi haastattelun, vaikka jokin menisikin mielestäsi pieleen tai et osaisi vasta johonkin kysymykseen. Hermostuminen näkyy läpi eikä näytä hyvältä.
 • Lähde onnistumaan. Ota asenteeksi, että tulet onnistumaan haastattelussa. Pidä se päällä läpi tilanteen. Monet pitävät tätä huuhaana, mutta se ei ole sitä. Uskomalla itseen lataa paremmat lähtökohdat onnistumiselle.
 • Muista laatia kysymyksiä työnantajalle. Lähes jokaisessa haastattelussa kysytään työnhakijalta onko hänelle kysymyksiä. Onkin hyvä, että olet opetellut pari hyvää kysymystä ennakkoon niin et jää tuppisuuksi kun kysymyksiä pitäisi esittää.
 • Valmistaudu hyvin. Älä jätä valmistautumista väliin turhan takia. Lue ylläolevan kappaleen vinkit huolella läpi ja toimi niiden mukaisesti.
 • Ole oma itsesi. Älä turhaan lataa ylimääräistä roolia itsellesi. Sitä on vaikea pitää yllä ja kokenut haastattelija näkee sen läpi. Kun valmistaudut hyvin ja lähdet hyvällä asenteella, voit olla rauhassa oma itsesi ja nauttia siitä.

Työhaastattelukysymykset

Työhaastattelukysymyksiä kannattaa harjoitella valmiiksi. Suurin osa niistä on hyvin yleisiä ja ne voidaankin jakaa muutamaan selkeään kategoriaan. Tietysti tarkempia kysymyksiä esitetään työtehtävän sekä työpaikan mukaan, mutta nekin pohjautuvat selkeään kaavaan. Mukana voi tietysti olla aina muutama yllättävä kysymys, jolla halutaan nähdä kuinka sinä reagoit.

Kysymyksillä kaivetaan sinusta tietoa irti ja ne antavat työnantajalle mahdollisuuden vertailla hakijoita keskenään. Sen takia hyvät vastaukset ovat tärkeitä. Siinäkin valmistautuminen antaa loistavan lähtökohdan. Voit ladata valmiin kysymyslistan ja harjoitella työhaastattelutilannetta sen avulla.

Lataa lista täältä.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.