Tässä artikkelissa tutustutaan kuinka irtisanoutuminen kannattaa hoitaa oikein, mitä asioita tulee ottaa huomioon kun irtisanoudutaan ja kuinka asiat hoidetaan käytännössä. Voit myös ladata valmiin irtisanoutumislomakkeen artikkelin lopusta. Irtisanoutuminen ja työhakemus liittyvät toisiinsa hyvin paljon.

Jos olet hakemassa työtä ja kenties olet jo sen saanut niin silloin voi olla edessä irtisanoutuminen edellisestä työstä. Osa myös haluaa vain lähteä pois nykyisestä työstä ja ryhtyä etsimään uutta. Muista napata työhakemus ja ryhtyä lähettelemään niitä potentiaalisille työnantajille.

Irtisanoutuminen

Irtisanoutumisella tarkoitetaan tilannetta, missä työntekijä eli sinä irtisanoudut nykyisestä voimassaolevasta työsopimuksestasi. Sinulla on oikeus tehdä, kunhan noudata siitä seuraavia laissa ja sopimuksessa määrättyjä asioita. Ensimmäinen niistä on irtisanomisaika. Työsuhde päättyy lopullisesti kun irtisanomisaika päättyy. Joudut viettämään vielä sen ajan nykyisessä työssäsi ja työnantajasi palveluksessa samoilla työehdoilla kuin tähän asti, ellei työnantajasi halua niistä luopua. Hän voi myös vapauttaa sinut irtisanomisajasta.

Työnantajan tulee maksaa sinulle palkkaa myös irtisanomisajalta, vaikka et silloin olisi töissä, ellet siitä itse halua luopua. Se voi olla hyvä ratkaisu, jos olet löytänyt uuden työn, mihin haluat siirtyä. Asiasta voi aina neuvotella ja sitä kannattaa katsoa tilanteen mukaan.

Irtisanoutuminen on kuitenkin riippuvainen sopimuksesta. Jos olet allekirjoittanut määräaikaisen sopimuksen, jossa ei ole erikseen mainittu irtisanoutumisen ehtoja niin et voi irtoutua sopimuksesta ennen kuin määraika on päättynyt tai sovittu työ on valmistunut.

Muissa tilanteissa irtisanoutuminen on kuitenkin mahdollista, mutta se tehdessä siihen kannattaa valmistautua oikein ja varmistaa, että kaikki asiat on otettu huomioon. Käsitellään seuraavaksi muutamia kohtia, jotka sinun kannattaa pohtia ennen kuin käyt viemässä irtisanoutumisilmoituksen.

Mitä kannattaa ottaa huomioon irtisanoutuessa

Käydään läpi neljä asiaa, jotka sinun tulisi miettiä ennen kuin päätät irtisanoutua.

  • Onko irtisanoutuminen oikea ratkaisu? Irtisanoutumiselle on monia vaihtoehtoja, kuten vuorotteluvapaa tai palkankorotuksen hankkiminen. Oletko valmis siirtymään uuteen työhön ja onko sopivaa työtä edes tarjolla?
  • Missä tilanteessa olet irtisanoutumassa? Irtisanoutumiseen vaikuttaa muutamat asiat, kuten oletko lomalla, jollain vapaalla tai onko työsuhteesi erityinen.
  • Uhkaako karenssi? Työvoimaviranomaiset voivat asettaa sinut 90 päivän karenssiin, minkä aikana et saa työttömyystukea, jos irtisanoudut syystä, joka ei ole merkittävä. Tämä ei tietysti haittaa, jos sinulla on työpaikka jo tiedossa kun irtisanoudut. Mutta, jos olet laskenut päivärahan varaan niin silloin kannattaa miettiä tilannetta uudestaan.
  • Mitä tulee muistaa kun irtisanoudut? Tarkista, että taloutesi on kunnossa ja kestää irtisanoutumisen. Muista pyytää työtodistus ja suosituksia työnantajalta, jos mahdollista. Selvitä irtisanomisaika ja varaudu noudattamaan sitä. Katso, että saat lomarahasi ja loma-ajanpalkkasi sekä muut etuudet, joihin olet oikeutettu.

Kuinka irtisanoudut

Itse irtisanoutuminen on yksinkertaista. Se on järkevintä tehdä kirjallisesti irtisanoutumisilmoituksen kanssa. Voit ladata sitä varten valmiin täytettävän lomakkeen tämän kirjoituksen lopusta.

Lataa lomake ja täytä se. Palauta se työnantajallesi. Helpointa on tehdä se viemällä se suoraan esimiehelle käteen. Voit myös tehdä sen sähköpostilla ja kirjeitse. Toki ilmoituksen voi tehdä myös puhelimessa tai suullisesti. Järkevintä se on kuitenkin tehdä kirjallisesti.

Muista, että pääätöstä ei tarvitse erityisesti perustella. Asia voi harmittaa sekä sinua, että työnantajaasi, joten valitse rauhallinen hetki tehdä se. Toimi asiallisesti ilmoituksen aikana ja sen jälkeen. Hoida työsi kunnialla loppuun. Selvittäkää yhdessä velvollisuutesi työsuhteesi loppuun eli irtisanomisajan ajan. Voitte myös yhdessä neuvotella kuinka hoidat irtisanomisajan eli haluaako esimiehesi että jatkat työn tekemistä.

Irtisanoutumislomake

Kuten sanottua niin irtisanoutuminen on järkevää tehdä kirjallinen ilmoituksen kanssa. Lomakkeita on tietysti monenlaisia, mutta olemme päätyneet yksinkertaiseen ja perinteiseen malliin. Voit ladata lomakkeen alla olevan linkin kautta ja täyttää sen sen jälkeen välittömästi. Voit ladata mallin PDF – tai DOC-tiedostoina.

Suosittelemme, että palautat sen henkilökohtaisesti. Pyydä aina kuittausta saadusta ilmoituksesta, jos lähetät sen sähköpostilla tai postitse.

Lataa irtisanoutumislomake tästä


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.