Tässä artikkelissa käydään läpi mikä työpaikkahakemus on ja miten sellainen laaditaan.
Työpaikkahakemus
Työpaikkahakemus on hakemus, jolla haetaan työpaikkaa. Se on myös normaalisti se ensimmäinen kontakti, mikä sinulla on potentiaaliseen työantajaan. Tässä on sinulle 9 vinkkiä työpaikkahakemuksen laatimiseen.
1. Selkeä ja oikein kirjoitettu sisältö
Tämä vinkki saattaa tuntua itsestään selvältä tai turhalta mainittavalta, mutta silti se on todella tärkeä. Liian moni hakemus tehdään kiireellä, milloin virheitä jää turhan paljon. Samalla jokainen työpaikkailmoitus kerää kymmeniä tai satoja hakemuksia ja silloin niistä putoaa nopeasti ne hätäisimmin kyhätyt pois. Kuinka moni työnantaja haluaa palkata henkilöitä, ketkä eivät pysty kirjoittamaan niin tärkeää dokumenttia kuin työhakemus oikein. Älä anna näin turhaa syytä rekrytoijille pudottaa sinun hakemustasi roskakoriin.
2. Kohdista hakemukset aina yksilöllisesti
Geneerinen hakemus ei tuota kovin hyvin tulosta, sillä kuten jo sanoimme niin jokainen ilmoitus tuottaa useita hakemuksia. Hyvä rekrytoija erottaa helposti joukosta yleisen hakemuksen, mikä on lähetetty jokaiseen mahdolliseen avoimeen työpaikkaan. Ottaen huomioon kuinka tärkeä hakemus on niin silloin sen laatimiseen kannattaa käyttää myös hieman aikaa ja tehdä se kunnolla. Tämä tarkoittaa sitä, että teet sopivasti yksilöidyn hakemuksen jokaista työpaikkaa varten.
Katso, että hakemuksesti vastaa ilmoituksessa kysyttyjä ja vaadittua asioita. Korosta juuri sitä tehtävää varten vaadittuja asioita ja tuo esille erityisesti niitä ominaisuuksia, joiden uskot olevan tärkeitä sille työnantajalle.
3. Tarkista vastaanottajan tiedot
Jos laadit itsellesi talteen valmiin työhakemusmallin niin muista tarkistaa jokaisen lähetettävän hakemuksen kohdalla, että olet päivittänyt vastaanottajan tiedot. Olisi melko noloa, jos siellä olisikin toisen työnantajan tiedot. Sellainen hakemus ohitetaan varmasti suoralta kädeltä.
Vastaanottajan tiedoissa olisi tärkeää olla ainakin yrityksen tiedot, viittaus työpaikasta mitä haet sekä yhteyshenkilön tiedot titteleineen. Varmista näiden oikeinkirjoitus vaikka parikin kertaa ettei niissä ole mitään virheitä.
4. Keskity hyvään aloitukseen
Hyvää aloitusta kannattaa harjoitella ja hioa useita kertoja vaikka se tuntuukin tylsältä. Sen laatiminen on vaikeaa, joten se jää usein tylsäksi ja hyvin tavalliseksi. Silloin se ei ikävä kyllä herätä myöskään mielenkiintoa lukijassa. Ensimmäisen kappaleen tarkoitus on saada rekrytoija lukemaan läpi koko hakemus, joten sen tehtävä on hyvin tärkeä.
Voit tehdä esimerkiksi yhden sivullisen pelkästään erilaisia aloituksia, joista voit valita sitten parhaan. Aloita mieluummin kertomalla miksi sinä sovit tehtävään ja miksi se kiinnostaa sinua, kuin anomalla työpaikkaa.
5. Pysy asiassa
Työhakemuksen tulee olla persoonallinen, mutta silti asiallinen. Kannattaakin pitää mielessä ajatus siitä, että mitkä asiat kiinnostavat työnantajaa. Pysy asiassa sen suhteen, mutta personoi hakemusta silti vastaamaan työpaikan vaatimuksia ja sinun henkilökohtaisia ominaisuuksia. Kerro silti enemmän asioita heidän hyötyjen kannalta kuin sinun kannaltasi eli vältä ”minä, minä, minä” – tekstiä.
6. Hakemus on myyntikirje
Muista, että työhakemus on ennen kaikkea myyntikirje. Sen tarkoituksena on vakuuttaa toinen osapuoli sinusta. Myy hyviä ominaisuuksia oikeassa kontekstissa eli kerro kuinka työkokemuksesi voi auttaa heitä sen sijaan, että sanoisit vain että sinulla on paljon työkokemusta.
7. Pidä hakemus ytimekkäänä
Hyvä hakemus on noin yhden sivun pituinen. Pyri pysymään siinä pituudessa. Mukaan tulee usein vielä asioluettelo, mikä voi olla sitten muutaman sivun pituinen. Niiden pitäisi riittää oikein hyvin kertomaan sinusta tarpeeksi. Muista, että kun hakemuksia tulee paljon niin yhteen käytettävää aikaa ei ole paljon. Liian pitkä saa myös rekrytoijan uneen turhan helposti.
8. Lopeta jatko mielessä
Viimeinen kappale on ennen kaikkea jatkoa varten pelaamista. Yritä kertoa mielenkiinnostasi ja halustasi jatkaa työpaikasta keskustelua. Voit mainita suoraan, että toivot pääseväsi haastatteluun.
9. Viimeistely
Viimeistele hakemus allekirjoituksellasi ja kiitä rekrytoijaa ajastasi. Jos käytät sähköpostia niin voi laittaa saatteeseen kiitokset ja lyhyen tervehdyksen yhteystietojesi kanssa.
Työhakemusmalli
Jos haluat käyttää valmista työhakemusmallia, kun laadit omaa työhakemustasi niin voit ladata sellainen ilmaiseksi sivuiltamme.