Työhakemus verkossa valmiiseen pohjaan

Nykyisin työhakemuksia tehdään paljon myös sähköisesti. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että yritys tai rekrytoija laittaa verkkosivuilleen valmiin lomakkeen, joka täytetään verkossa ja lopuksi painetaan lähetä-nappia. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö perinteistä työhakemusta kannattaisi pitää lokerossa. Jos perinteinen työhakemuksesi on edes etäisesti järkevä, sen pohjalta on helppoa antaa vastauksia, jos työpaikkailmoituksessa pyydetäänkin tekemään hakemus sähköisesti.

Sähköisillä työhakemuksilla on omat etunsa, sillä niiden lähettäminen onnistuu helposti. Toisaalta tällä asialla on myös varjopuoli, koska silloin hakemukset voivat unohtua eikä niistä kuulu koskaan mitään. Käytännössä se voi tarkoittaa, että työnantajien ei tarvitse vaivautua vastaamaan tai huomioimaan hakemustasi mitenkään. Monesti hakijoita on myös aika paljon ja kaikki eivät saa minkäänlaista yksilöllistä palautetta siitä, miten hakuprosesi ylipäätään meni.

Jos lähetät työhakemuksesi sähköpostilla, älä laita liikaa liitetiedostoja. Jos haluat välittää esimerkin jostain työnäytteestäsi, laita se mieluummin nettiin ja pistä sähköpostihakemukseesi linkki työnäytteeseesi. Kukaan ei halua sähköpostia täyteen massiivisia liite tiedostoja.,

Vinkkejä sähköiseen työhakemukseen

Jos hakemuksena toimii valmis lomake yhtiön sivuilla jokainen kohta kannattaa täyttää tunnollisesti. Vaikka sinulta löytyisi moneen kohtaan vastaus omasta cv:stäsi, täytä ne silti. Jos hakijoita on paljon, isoissa lafkoissa hakijoista etsitään lupaavia kandidaatteja tekemällä hakuja tietyillä hakusanoilla. Jos olet pelkästään kehottanut katsomaan tiedot cv:stä, hakukone ei tajua sitä ja voi olla, että jäät pois jatkohaastattelusta pelkästään teknillisen ongelman takia.  Eli kiteytettynä, jos hakukone esikarsii työhakemuksia, se ei tajua katsoa liitetiedostoja ja siksi avointen kenttien täyttäminen on tärkeää.

Muista tallentaa välissä! Joillain sivuilla on käytössä aikakatkaisu ja saman hakemuksen kirjoittaminen monta kertaa on todella turhauttavaa. Jos käytössä ei ole tallennusmahdollisuutta, kopioi avointen kenttien vastaustekstisi johonkin tekstinkäsittelyohjelmaan. Näin saat kopioitua ja liitettyä ne nopeasti hakukenttiin takaisin tarvittaessa ja samaa työtä ei tarvitse tehdä uudelleen ja uudelleen. Voi olla, että voit hyödyntää vastauksiasi myös jossain toisessa sähköisessä työhakemuksessa.

Jos vapaat kentät ovat vapaehtoisia, kannattaa täyttää ne ehdottomasti. Mitä luulet, että kumpi erottuu paremmin? Sellainen hakemus jossa on sanottu jotain avoimissa kohdissa vai sellainen, jossa ei ole sanottu yhtään mitään? Ihmistähän tässä kuitenkin ollaan palkkaamaassa. Ja jos et jaksa vastata muutamaan avoimeen kysymykseen, niin mihin sinulla on kiire? Etkö halua tätä hakemaasi työtä oikeasti?

Kun olet täyttänyt hakemuksen, kannattaa soittaa sopivan ajan kuluttua ja kysellä perään. Tämä varmistaa, että nimesi jää mieleen ja se kertoo myös, että olet tosissasi. Olen itse saanut hyvän kesätyöpaikan keskellä kesää pelkästään sen takia, että soittelin ja kyselin aiheesta. Työnantajan päästä hiukan ihmeteltiin miksi hain työtä niin myöhään, mutta olin ollut 8 kuukautta matkoilla kyseisenä vuonna ja siitä syystä en ehtinyt normaaliin hakuun. Viikon kuluttua joku teloi itsensä töissä ja koska olin tuoreena mielessä, minulle soitettiin ja sain työpaikan.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.