Aivan ensimmäiseksi on syytä mainita, että palkkatoive on sellainen asia missä voit tyriä työllistymisesi hyvin helposti. Jos työnantajalla on mielessään joku tietty haarukka mihin palkkatoiveesi tulisi sopia ja hän ei kerro sitä sinulle, sinun on tehtävä sivistynyt arvaus. Jos se arvaus menee perseelleen, todennäköisesti et löydä itseäsi työhaastattelusta. Pyyntö palkkatoiveen esittämisestä sisältyy useimpiin työpaikkahakemuksiin. Mikäli sinun alustava työhakemus ei sitä vaadi, todennäköisesti palkka-asia nousee esille viimeistään työhaastattelussa. Silloin ei auta alkaa kakomaan ja arpomaan asiaa, vaan pyynnön pitäisi tulla kuin apteekin hyllyltä perusteluineen. Hyvän vaikutuksen työnantajaan teet sillä, että olet ottanut selvää, millä tasolla työtehtävästä maksettava palkka voisi olla.
Realistinen palkkatoive
Palkkatoiveesta sanotaan, ettei se saa olla ylä- tai alakanttiin. Se on yhtä hyvä neuvo kuin älä ole idiootti tai ylifiksu. Liikkumavaraa on yhäkin liikaa, että voisit tietää mikä on soveliasta. Elämässä kuitenkin on sellainen logiikka, että saamasi korvaus on yleensä suhteessa luomaasi hyötyyn. Tosin et voi näyttää tätä tuottamaasi hyötyä toteen ennen kuin olet saanut työpaikan. Vaikka olet huippuosaaja ja mielestäsi ansaitsisit työstäsi enemmän kuin muut, voi olla ettet pääse töihin ikinä näyttämään osaamistasi jos ylihinnoittelet itsesi pihalle jo kättelyssä. Siksi sopivan palkkatoiveen löytäminen vaatii hiukan työtä, mutta se on työtä joka kannattaa tehdä.
On olemassa taikasana joka liittyy vahvasti ”hyvään” palkkatoiveeseen ja se on ”realistinen”. Miten tämä realistinen palkkataso sitten löydetään? Realistisen palkkahaarukan naaraamiseen hyviä tietolähteitä ovat oman alasi järjestöt ja liitot. Myös läpeensä kateellisen kansakuntamme lehdissä on ajoittain palkkavertailuja. Niitä kannattaa käyttää sen seuraamiseen, minkä verran eri yrityksissä maksetaan sinua kiinnostavista tehtävistä. Toki voit käyttää niitä myös vatsahaavan aiheuttamiseen itsellesi ja maailman epätasa-arvoisuuden voivottelemiseen. Netistä löytyy myös erilaisia laskureita, joista voi olla apua. Tämän linkin takaa löydät yhden.
Palkkatoive ja neuvotteluvalta
Palkka ja monet muut asiat elämässä on kiinni neuvotteluvallasta. Paras neuvotteluasema sinulla on palkkasi suhteen, kun työpaikan vastaanottaminen on vain yksi vaihtoehto lukuisista. Tai saat asian vaikuttamaan siltä, että se on yksi vaihtoehto lukuisista. Silloin sinulla ei ole painetta alistua mihinkään kompromissiin, vaan voit surutta katsoa toteutuuko laatimasi ehdot vai ei. Jos ei, niin sitten jatkat matkaa. Jos taas tilanne on toisinpäin ja tarvitset jotain työtä ehdottomasti, silloin neuvotteluvalta on työnantajalla. Mikäli hän siis vaistoaa tilanteesi.
Kiteytettynä tämä tarkoittaa: jos sinulla on neuvotteluvaltaa, käytä sitä palkkasi lisäämiseen. Jos sinulla ei ole neuvotteluvaltaa älä ainakaan vaikuta siltä, että olet työpaikan saamisesta riippuvainen, koska se vaikuttaa palkkaasi alentavasti. Neuvotteluvaltaa lisääviä tekijöitä ovat: Oma erikoisosaamisesi, työnantajan työvoimapula, vaihtoehtojesi määrä, muut tulonlähteesi ja niin edelleen. Neuvotteluvaltaa vähentäviä tekijöitä ovat: Ahdas taloudellinen tilanteesi, alalle on ylitarjontaa, vapaita työpaikkoja on vähän ynnä muuta mukavaa. Mieti tarkkaan paljonko sinulla on vaikutusvaltaa oikeasti neuvotteluissa ja älä pelaa itseäsi pihalle turhan takia.