Millainen on hyvä työhakemus?

Kirjoita työhakemuksestasi mahdollisimman selkeä. Selkeys koskee sekä ulkoasua että sisältöä. Oikolue tai anna jonkun muun oikolukea hakemus puolestasi. Työnantaja saattaa vastaanottaa satoja hakemuksia yhtä vapaata työpaikkaa kohden. Tökerö teksti tai suoranaiset kirjoitusvirheet eivät erota sinua joukosta ainakaan positiivisena tapauksena, vaan huonosti kirjoitettu työhakemus on helppo ohittaa.

Aloita hakemuksesi mielenkiintoisella tavalla. Sillä tavalla koukutat hakemuksen lukijan lukemaan hakemustasi pidemmälle.  Jos käytät pohjaa, jota olet muokannut useammalle työnantajalle lähetettäväksi, tarkista, että vastaanottajan tiedot ovat oikein. Päivitä ajan tasalle yrityksen ja esimerkiksi yhteyshenkilön tiedot.

Hyvä työhakemus on tehty aina yksilöllisesti ja se on kohdennettu vastaamaan juuri kyseisen avoimen työpaikan työnhakuilmoitukseen. Perustele vakuuttavasti miksi juuri sinä olet oikea henkilö tehtävään. Ole kohtelias ja puhuttele hakemuksen vastaanottajaa kohteliaasti. Muista kiittää häntä ajasta ja mielenkiinnosta. Kuten sanottua, vastaanottaja käsittelee lukuisia hakemuksia päivässä. Käytöstavat muistamalla homma toimii.

Kerro lyhyesti nykytilanteestasi. Kerro, miksi olet työnhaussa ja miksi haluaisit täyttää juuri tämän työtehtävän.

Myy itsesi. Työhakemuksen tarkoitus on vakuuttaa vastaanottaja siitä, että sinä olet muita hakijoita parempi ja pätevämpi henkilö täyttämään avoimen työpaikan. Jos sinulla on laajalti osaamista tai koulutusta, kerro taustastasi rohkeasti. Korosta rohkeasti vahvuuksia peilaten kyseiseen tehtävään. Jos tehtävään halutaan markkinoinnin ammattilainen, kerro heille väkevin perusteluin kokemuksistasi markkinoinnin saralla. Anna lupaus taidoistasi.

Palkkatoive kannattaa kertoa, etenkin mikäli työnantaja on sitä ilmoituksessa pyytänyt. Varo kuitenkin ylimitoittamasta palkkatoivettasi. Jos olet epävarma palkkavaatimuksestasi, voit esittää esimerkiksi palkkahaitarin, jonka puitteissa olet valmis palkastasi neuvottelemaan.

Työhakemuksen ihannemitta on yksi A4-kokoinen sivu. Ihannetilanteessa hakemus sisältää 3-4- kappaletta. Jos hakemus on liian pitkä, tai teksti ei ole helposti luettavaa, vastaanottajan pitkästymisen vaara on olemassa. Pidä jaarittelujen sijaan hakemus lyhyenä, tiiviinä ja ytimekkäänä. Kunnioita vastaanottajan sinuun investoimaa aikaa.

Työhakemuksen lopuksi korosta vielä kerran vahvuuksiasi ja mielenkiintoasi kyseistä avointa paikkaa kohtaan.  Kohtelias hakija vastaanottaa hakemuksen. Signatuuri antaa hakemukselle myös tyylikkään ja henkilökohtaisen loppusilauksen. Mikäli hakemus lähetetään sähköpostitse, muotoile hakemukselle saateteksti.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.