Työhakemuskirje on hyvä paikka tuoda esiin omaa persoonaasi työnhaussa. Ansioluettelo toimii ammatillisena käyntikorttinasi ollessaan ennalta säädelty ja virallinen asiakirja. Mieti ennen hakemuksen kirjoittamista, mitä asioita haluat korostaa itsestäsi ja osaamisestasi. Minkä asioiden esittämisestä on eniten hyötyä tätä nimenomaista työpaikkaa hakiessa? Pyri aina aloittamaan mahdollisimman kiinnostavasti.

Työnantaja lukee useimmiten ensin ansioluettelon ja varsinaisen hakemuskirjeen vasta sen jälkeen. Työhistorian laaja referointi hakemuksessa ei siis välttämättä ole tarkoituksenmukaista. Kaiken työhakemuksessasi tulee vastata kahteen tärkeimpään kysymykseen:

  • Miksi haet tätä paikkaa?
  • Miksi sinä olet paras?

Työhakemuksen ”kerro itsestäsi” –kohdassa sinun ei tarvitse pureutua omaan henkilökohtaiseen historiaasi liian tarkasti. Työnantajaa kiinnostaa se, miksi sinä olet muita hakijoita parempi täyttämään haussa olevan työpaikan. Peilaa kaikkea kirjoittamaasi aiemmin esitetyn kysymyksen kautta: Miksi sinä olet paras? Pidä tämä työnantajan näkökulma aina kirkkaasti mielessäsi. Tärkeää ei ole se, mitä sinä haluat kertoa. Tärkeää on se, mitä hakemuksen vastaanottaja haluaa tietää.

Kerro itsestäsi positiivisesti, mutta rehellisesti. Kerro saavutuksistasi, osaamisestasi ja itsestäsi sekä työntekijänä että persoonana. Käytä havainnollistavia esimerkkejä. Jos työnantaja etsii sähköisen markkinoinnin ammattilaista, kerro hakemuksessa niistä ominaisuuksistasi, taidoistasi ja kokemuksistasi, jotka tukevat toimimistasi sähköisen markkinoinnin ammattilaisena.

Muista, että työhakemuksen tehtävä on täydentää ansioluetteloasi ja heijastaa persoonaasi. Tarkoituksena on herättää kiinnostusta ja saada sinut kutsutuksi työhaastatteluun. Kerro itsestäsi mahdollisiman persoonallisesti ja mielenkiintoisesti. Vaikka tärkeintä onkin pitää vastaanottajan näkökulma kirkkaana mielessä, on kohdassa hyvä kertoa lyhyesti myös esimerkiksi harrastuksistasi. Harrastuksista kertomisessakin näkökulman tulee olla sinulle hyödyllinen. Ajatellaan, että pelaat vaikkapa jääkiekkoa. Voit kertoa harrastuksestasi esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

”Pelaan jääkiekkoa, koska mielestäni jääkiekko on tosi kiva ja hyvä liikuntamuoto.” TAI

”Pelaan jääkiekkoa kuudetta vuotta samassa joukkueessa, joka kertoo sitoutumiskyvystäni ja ryhmätyöskentelytaidoistani.”

Voit itse päättää, kumpi esitetyistä tavoista todennäköisemmin auttaa sinua saamaan työpaikan.

Kaikkien käyttävät kliseet eivät auta sinua erottumaan joukosta. Jos työhakemuksesi muistuttaa sataa muutakin, et erotu massasta. Kerro itsestäsi yksityiskohtaisesti ja mieleenpainuvasti. Yksilöi itsesi ja osaamisesi mielenkiintoiseen pakettiin.

Tsemppiä työnhakuun!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.