Työhakemus rakentuu ansioluettelosta sekä varsinaisesta työhakemuskirjeestä. Ansioluettelo on ammatillinen käyntikortti ja katsaus ammatilliseen historiaasi. Työhakemuskirje on hyvä paikka korostaa omaa persoonaasi ja erottua muista hakijoista. Keskeinen osa työhakemusta on esittely, jossa kerrot itsestäsi ja näin syvennät työnantajan kuvaa sinusta sekä työntekijänä että persoonana. Mieti ennen hakemuksen kirjoittamista, mitä asioita haluat erityisesti korostaa itsestäsi ja ammattiosaamisestasi. Mitä ovat ne asiat, joiden esittämisestä on eniten hyötyä juuri tätä kyseistä työpaikkaa haettaessa?

Työnantaja lukee useimmiten ensin ansioluettelon ja varsinaisen hakemuskirjeen vasta sen jälkeen. Työhakemus esittely on sinun valokeilasi, jossa sinun tehtäväsi on perustella vastaanottajalle, miksi sinä olet muita hakijoita parempi täyttämään kyseisen työtehtävän. Pidä tämä työnantajan näkökulma kirkkaana mielessäsi. Tärkeää ei ole se, mitä sinä haluat kertoa. Tärkeää on se, mitä hakemuksen vastaanottaja haluaa tietää. Vastaanottajaa kiinnostaa enemmän se, kuinka työnantaja hyötyy sinusta, kuin se, kuinka sinä hyödyt työnantajasta.

Työhakemuksen tehtävä on täydentää ansioluetteloasi ja heijastaa persoonaasi. Herätä työnantajan kiinnostus kertomalla itsestäsi mahdollisimman persoonallisesti ja mielenkiintoisesti. Vaikka tärkeintä onkin pitää vastaanottajan hyötynäkökulma kirkkaana mielessä kirjoitusprosessin aikana, voit työhakemuksen esittelyssä kertoa lyhyesti esimerkiksi harrastuksistasi. Harrastuksistakin kerrottaessa voit miettiä työnantajan näkökulmaa. Kuinka tästä harrastuksesta kertominen voi hyödyttää minua saamaan työpaikan? Johtotehtäviin pyrittäessä urheilujoukkueen kapteenin virasta mainitsemisesta voi olla hyötyä.

Älä missään nimessä valehtele osaamisestasi tai meriiteistäsi. Valheella on tunnetusti lyhyet jäljet, eikä valheesta kiinni jääminen myöhemmin ainakaan kohenna henkilökuvaasi työnantajasi silmissä. Älä myöskään käytä niitä samoja kliseitä, joita sadat muutkin työnhakijat käyttävät. Harvassa ovat ne ihmiset, jotka eivät tule toimeen monien erilaisten ihmisten kanssa. Tai ne, jotka eivät ole hyvin motivoituneita. Jos työhakemuksesi muistuttaa näitä sataa muutakin hakemusta, massasta erottuminen on hivenen vaikeaa. Kerro itsestäsi yksityiskohtaisesti ja mieleenpainuvasti. Älä liioittele, mutta anna oman persoonallisen äänesi kuulua. Yksilöi itsesi ja osaamisesi mielenkiintoiseen pakettiin. Sillä pääset pitkälle.

Tsemppiä työnhakuun!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.