[text_block style=”style_1.png” align=”left” font_color=”%23ffffff”]

…Tiesitkö, että voit tehdä 8 virhettä työhakemuksessa, joiden takia et pääse työhaastatteluun, vaikka olisit täysin pätevä työnhakija?

[/text_block]

— SPACER —

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]Suomessa on työttömiä vuoden 2016 alussa 245 000. Mediassa on säännöllisesti tapauksia, missä joku on lähettänyt 50, 100 tai 150 työhakemusta ja yksikään niistä ei johtanut työhaastatteluun.

Silti avoimia työpaikkoja on kymmeniä tuhansia. Miksi ne eivät ole täynnä, jos työttömiä on niin paljon?

Syynä ei ole puute osaamisesta, pätevyydestä, iästä, sukupuolesta tai kokemuksesta.[/text_block]

[op_liveeditor_element data-style=””]

Miksi sitten työhakemukset eivät johda työhaastatteluihin?

[/op_liveeditor_element]

[op_liveeditor_elements][/op_liveeditor_elements]

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]Suurin osa työnhakijoista osaisi tehdä työn, mutta eivät osaa kertoa sitä tosiasiaa rekrytoijalle tämän päivän SÄÄNTÖJEN puitteissa.

Ja tiesitkö, että rekrytoijan ensimmäinen tehtävä on radikaalisti karsia satojen tai tuhansien hakemusten määrä muutamiin yksittäisiin LUKEMATTA hakemuksia?

Rekrytoija toimii tiettyjen sääntöjen puitteissa. Hakijoita on niin paljon, että niiden määrää on pakko karsia pienemmäksi. Kuten tiedät, niin kenelläkään ei ole nykyisin AIKAA mihinkään tarpeeksi. Ei edes työhakemusten lukemiseen.

Sen takia rekrytoija joutuvat käyttämään pikakeinoja, joilla hakemusten joukosta poimitaan parhailta NÄYTTÄVÄT hakemukset. Niitä ei siis lueta.

Lukemisen sijaan rekrytoija selaa pintapuolisesti hakemuksia ja etsii sieltä virheitä, joiden takia hakemuksen voi heittää roskakoriin. Yksikin virhe on riittävä syy hylätä hakemus ja siirtyä eteenpäin. Koska valinnan varaa on.

Nämä yksittäiset, pienet, virheet ovat syynä miksi et saa työhakemuksellasi kutsuja työhaastatteluihin.

Tämä saattaa tuntua likaiselta peliltä. Ja sitä se onkin. Ja ammattirekrytoijat ovat sen parhaita pelaajia.

Tästä syystä moni rekrytoija osaa lähettää työhakemuksia, joiden avulla he saavat kutsun haastatteluun joka kerta.

Tiesitkö, että rekrytoijat eivät mielellään paljasta näitä asioita, koska ne helpottavat heidän työtään. Jos he kertoisivat tarkasti nämä asiat, joutuisivat he tekemään monin verroin enemmän työtä nykyiseen nähden.

Sen takia kaikissa ”koulutuksissa” ja haastatteluissa toistetaan samoja asioita vuodesta toiseen, vaikka ne eivät ole pitäneet paikkaa enää vuosiin.

Itse asiassa on neljä työnhakua koskevaa salaisuutta, joiden he eivät halua leviävän. Aion kertoa ne sinulle nyt.[/text_block]

[op_liveeditor_element data-style=””]

4 salaisuutta, joita rekrytoijat eivät halua paljastaa kenellekään

[/op_liveeditor_element]

[op_liveeditor_elements][/op_liveeditor_elements]

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]1. Tiesitkö, että työpaikkojen hakuaika on teoreettinen ja haastatteluja pidetään heti sopivien hakijoiden tultua.  Paikka voi täyttyä jo ennen hakuajan päättymistä

2. Tiesitkö, että suurin osa jättää lähettämättä hakemuksen työpaikkoihin, joihin he voisivat päästä vain koska hakemuksessa ”vaaditaan” asioita, joita ei oikeasti vaadita.

Ei haittaa, jos jotain kriteeriä ei täytä. Esimerkiksi jos etsitään 5-10 vuotta kokemusta, mutta onkin vain 3 vuotta.

Monessa työssä haetaan ihmistä soveltuvalla korkeakoulututkinnolla, vaikka työn tekemiseen ei vaadita korkeakoulututkintoa. Jos täytät 50 – 75% kriteereistä niin se on ok.

3. Tiesitkö, että suurin osa työpaikkailmoituksista saa satoja hakemuksia ja niistä vain murto-osa voi johtaa haastatteluun? Rekrytoijien ensimmäinen tehtävä on POISTAA 80-95% hakemuksista.

Se tarkoittaa, että rekrytoijat käyvät läpi hakemukset hyvin pintapuolisesti ja etsivät virheitä, joiden takia hakemuksen voi siirtää roskakoriin.

Lopulta isosta pinosta ja jää jäljelle muutamia, jotka ovat virheettömiä tämän päivän standardeilla tai sisältävät muutamia rekrytoijien suosimia ”taikasanoja”, joiden takia hakija on pakko ottaa haastatteluun.

4. Tiesitkö, että CV – pankeissa olevia ansioluetteloita ei lueta vaan niistä etsitään hakutoimintojen avulla yksittäisiä sanoja?

Rekrytoijat toimivat näiden sääntöjen puitteissa, koska heidän on pakko. Se säästää heidän aikaa ja helpottaa työtä. Käytännössä he poimivat näiden sääntöjen puitteissa 8 erilaista, yksittäistä virhettä, joilla hakemus voidaan hylätä.

Tässä on 8 yksittäistä virhettä, jotka haluat välttää työhakemusta tehdessä ja lähetettäessä, jos haluat päästä työhaastatteluun[/text_block]

[op_liveeditor_element data-style=””]

8 virhettä työhakemuksissa, jotka johtavat välittömään hylkäämiseen hakuprosessissa

[/op_liveeditor_element]

[op_liveeditor_elements][/op_liveeditor_elements]

  • 1

    Hakemuksesta läpinäkyvä huolimattomuus. Pahimmillaan lähetetään täysin samanlaisia hakemuksia kymmeniä tai satoja eri työpaikkoihin, joissa saattaa olla joskus sama rekrytoija. Joskus hakemuksissa on jopa väärän työpaikan tiedot.

  • 2

    Työpaikkailmoituksen kannalta OLENNAISIMMAT asiat on piilotettu hakemukseen, eikä rekrytoija voi poimia niitä hakemuksesta skannauksen aikana.

  • 3

    Odotetaan aivan hakuajan loppumiseen, milloin haastattelupaikat on jo täytetty ja ikävimmillään työntekijä on jo valittu hakijoista.

  • 4

    Soitetaan työhakemuksen perään rekrytoijalle ilman OIKEAA tai JÄRKEVÄÄ syytä, mitä rekrytoija pitää ajan tuhlauksena.

  • 5

    Ei tutkita työtä mihin haetaan, eikä tiedetä haettavasta yrityksestä mitään. Kokenut rekrytoija näkee sen hakemuksesta läpi ja se tulee viimeistään ilmi haastattelussa tai kutsussa haastatteluun.

  • 6

    Toistetaan hakemuksessa omassa ansioluettelossa olevia asioita, eikä osoiteta oikeaa kiinnostusta työpaikkaan.

  • 7

    Käyttäydytään epäasiallisesti tai jopa törkeästi sosiaalisessa mediassa hakemisen aikana.

  • 8

    Haukutaan vanhaa työnantajaa tai jotain muita tahoja missä tahansa vaiheessa työnhakua.

[op_liveeditor_element data-style=””]

Kuinka rakentaa työhakemus, jolla pääset haastatteluun joka kerta

[/op_liveeditor_element]

[op_liveeditor_elements][/op_liveeditor_elements]

[text_block style=”style_1.png” align=”left”]Nämä ovat rekrytoijan omat säännöt, joilla hän hakee työpaikkoihin (100 % haastattelukutsutuloksella).

1. Räätälöi hakemus jokaiseen työpaikkaan erikseen

Käytä mieluummin päivä yhden räätälöidyn hakemuksen lähettämiseen kuin 50 tyhjänpäiväisen hakemuksen roskapostittamiseen.

2. Lue työpaikkailmoitus tarkasti

Kaikki vastaukset löytyvät ilmoituksesta. Moni asia on tahallaan piilotettu rekrytoijien omalla kielellä työpaikkailmoitukseen.

3. Rakenna NYKYAIKAINEN työhakemus ja ansioluettelo (CV)

Tuo esille olennaiset asiat koskien työpaikkailmoitusta. Tee hakemuksesta ja CV:stä visuaalisesti tasapainoinen.

4. Lähetä hakemus oikein

Älä kikkaile lähetyksen kanssa ja pilaa mahdollisuuksia viime hetkellä.

Näiden neljän askeleen avulla voit rakentaa itsellesi työhakemuksia, jotka tuottavat sinulle kutsua työhaastatteluihin.

 

[/text_block]