Iivarin mielestä työhakemus on täydellinen – pääset työhaastatteluun!

Aivan ensimmäisenä tehdään yksi asia selväksi. Työhakemuksen tarkoituksena ei ole varmistaa työpaikan saantia. Työhakemus on ainoastaan mainos. Sen tarkoituksena on edesauttaa sitä,  että pääset haastatteluun.

Työn hakeminen on myyntityötä, jossa tuotteena olet sinä itse. Ensin pitää saada lupa tavata ”asiakas” ja vasta sen jälkeen pääset aloittamaan oikean myyntityön. Normaalista myyntityöstä poiketen tässä työnhaussa asiakas kertoo jo etukäteen olevansa kiinnostunut hankkimaan tämän tuotteen. Asiakas jopa listaa asiat, joiden pohjalta hän tekee ostopäätöksen! Usein myös maksettava hinta on kerrottu etukäteen.

Nyt kun olemme samalla viivalla tavoitteiden suhteen, voidaankin sitten miettiä millainen on täydelline työhakemus.

Työhakemus on mainos

Toistetaan tämä nyt vielä uudelleen. Työhakemus on mainos. Mainoksessa ei tarvitse kertoa kaikkia tuotteen huonoja puolia, vaan mielummin kertoa ostajan saamat hyödyt mahdollisimman konkreettisesti.

Jotta voisit tuoda kaikkein tärkeimmät hyödyt esiin, tulee sinun tietää mitä asiakas haluaa. Avoin työpaikkailmotus on hyvä lähtökohta. Siinä on listattu perusasiat. Millainen työnkuva on ja millaista henkilöä etsitään. Se ei kuitenkaan vielä riitä. Jotta voisit kirjoittaa täydellisen hakemuksen, tulee sinun tietää vielä kaksi asiaa:

  1. Kuka hakemuksen lukee?
  2. Millaista ihmistä aidosti etsitään?

Näihin kysymyksiin vastaamiseksi sinun tulee tehdä vähän taustatyötä. Käy yrityksen kotisivuilla ja pyri selvittämään millainen firma on kyseessä. Sen jälkeen katso Facebookista löytyykö yritykseltä kuvia esimerkiksi virkistyspäivistä. Jos yrityksellä on kliininen julkikuva, voit mennä vielä askeleen pidemmälle. Katso ketä yrityksessä on töissä ja etsi instagramista heidän kuviaan. Löytyykö kuvia työpaikalta. Muiden työntekijöiden asenne työtään kohtaan kertoo kulttuurista todella paljon. Tämä selvitys on hyvä tehdä, koska voit jopa löytää asioita, joiden perusteella toteat, ettet haluakaan olla kyseisessä firmassa töissä.

Kannattaa myös tietysti kysellä tutuilta, millainen kokemus heillä on kyseisestä firmasta. Kun tiedät millainen yritys on kyseessä ja tiedät millainen ihminen hakemuksesi lukee, on sen kirjoittaminen jo huomattavasti helpompaa.

Listaa hyödyt alkuun

Lisää työhakemuksen alkuun kolmen kohdan lista, jossa kerrot konkreettisesti mitä tarjoat uudessa työssä. Tällä yksinkertaisella kikalla saavutat kolme asiaa:

  • Erotut muista hakemuksista
  • Kerrot heti millainen ihminen olet
  • Varmistat, että hakemuksesi luetaan

Ihmiset rakastavat listojen lukemista. Ne kertovat yhdellä silmäyksellä mistä on kyse. Hakemuksesi lukeva henkilö saa pahimmillaan eteensä satoja hakemuksia, joista hänen pitäisi tehdä valinta. Mitä selkeämmin esittelet asiasi, sitä paremmin jäät mieleen. Listan laittaminen heti hakemuksen kärkeen, on tärkeää, koska kiireinen hr-johtaja ei välttämättä ehdi lukemaan hakemuksia loppuun saakka. Jos lisäät hakemuksen loppuun kaikkein tärkeimmät seikat, niitä ei välttämättä lue kukaan. Sama koskee tätä blogikirjoitusta. Klikkasit artikkelin auki, koska sen otsikko oli kiinnostava. Sisällöllä ei ole mitään merkitystä, jos olisit jättänyt artikkelin avaamatta. Verkossa on satoja kirjoituksia, jotka käsittelevät samaa aihetta. Sinä avasit kuitenkin juuri tämän kirjoituksen.

Esittele itsesi ja kerro miksi olisit paras hakija

Listaamalla hyödyt olet herättänyt lukijan kiinnostuksen ja kertonut, miksi hänen tulisi lukea seuraava kappale. Tässä vaiheessa voit runoilla vähän pidemmin itsestäsi. Keskity kuitenkin kertomaan miksi sinä olisit täydellinen kandidaatti avoimeen työpaikkaan. Perinteisesti suositellaan käyttämään samoja termejä, joita työhakemuksessakin. Eli kun ilmoituksessa lukee, että ”yritys etsii innovatiivista ja dynaamista projektipäällikköä”, kirjoitetaan hakemukseenkin sitten ”Olen innovatiivinen ja dynaaminen projektipäällikkö”. Kaikkien ovelimmat saattavat muuttaa tekstin muotoon ”Olen dynaaminen ja innovatiivinen projektipäällikkö”. Sinähän et kuitenkaan tee näin. Sinä haluat olla muita parempi. Perusidea on hyvä. Avoimen työpaikan tekstin sävy kannattaa ottaa mukaan työhakemukseen. Älä kuitenkaan käytä samoja sanoja. Se näyttää tyhmältä, mielistelevältä ja mielikuvituksettomalta. Kirjoita esimerkiksi näin: ”Olen idearikas ja muutoskykyinen projektipäällikkö”. Tämä on täsmälleen sama asia, mutta ymmärrettävillä suomenkielisillä sanoilla.

Esittelykappale voi olla parin rivin mittainen. Sellainen, että sen voi lukea silmäilemällä ja parhaat puolesi pääsevät oikeuksiinsa. Esittelytekstissä ei pidä mainita harrastuksia, lemmikkejä tai muita toissijaisia asioita, joilla ei ole suoraa vaikutusta kykyysi tuottaa lisäarvoa yritykselle.

Esittele tärkein työkokemuksesi

Listaa työkokemuksesi siten, että nostat esiin tärkeimmät työkokemuksesi. Ensimmäiset kesätyöt hautausmaan ruohonleikkaajana voit jättää kokonaan pois, ellei niistä ole selvää hyötyä työnhaun kannalta. Huomaa myös, että kaiken työkokemuksen ei tarvitse olla palkkatyötä. Jos olet tehnyt vastuullista vapaaehtoistyötä, josta on hyötyä juuri hakemassasi työssä, niin nosta se korkeampaan asemaan.

Työtehtävistä kannattaa myös kertoa muutamalla lauseella. Muokkaa nämä lauseet sellaisiksi, että tuot esiin työkokemuksistasi ne asiat, joista on eniten hyötyä tulevassa työssäsi. Jokainen työtehtävä sisältää lukemattoman määrän pienempiä vastuualueita. Nosta näistä esiin ne  joista on oikeasti hyötyä. CV:tä pitää siis muokata jokaista työhakemusta varten erilaiseksi.

Esittele koulutuksesi

Yllätys yllätys! Koulutuksen esittelyssäkin kannattaa painottaa niitä asioita, joista on työssä hyötyä. Ala-asteen keskiarvon esitteleminen tuskin kiinnostaa työnantajaa, joten voit jättää sen huoletta pois. Opiskeluista kannattaa erityisesti tuoda esiin sellaiset projektit ja järjestöt joissa olet ollut aktiivisesti mukana. Ainejärjestön rahastonhoitajan tehtävä kertoo, että osaat hoitaa raha-asioita luotettavasti. Toisissa tehtävissä tälle voidaan antaa suuri painoarvo, kun taas joissain töissä tällä ei ole mitään merkitystä. Onneksi olet tehnyt taustatyöt hyvin ja tiedät mitä tuleva työnantajasi arvostaa.

Loppuun voit lisätä jotain hassua

Aivan hakemuksen loppuun voit kirjoittaa jonkin hassun ja mieleenpainuvan jutun itsestäsi. Tämä voi olla harrastuksesi tai muu erikoisuus, josta sinut tunnetaan. Jos työnantaja on jaksanut lukea hakemuksesi tänne asti voit huoletta vähän revitellä. Persoonalliset painotukset ovat hauskoja, kunhan kaikki edellä mainitut perusasiat on ensin hoidettu kunnolla.