Tämä artikkeli kertoo kuinka avoin työhakemus tehdään ja mitä sen tulisi pitää sisällään. Voit myös ladata kirjoituksen lopusta valmiin  avoimen työhakemuksen mallin.

Avoin työhakemus

Avoin työhakemus laaditaan, kun halutaan töihin yritykseen, mikä ei ilmoita avoimista työpaikoista. Silloin lähestytään potentaalista työnantajaa täysin oma-aloitteisesti. Se ei ole huono asia vaan erinomainen avoin työhakemus voi olla jopa arvokkaampi kuin valmiiseen työpaikkaan kohdistettu hakemus.

Työhakemus on aina myyntikirje eli käytännössä markkinoit itseäsi rekrytoijalle, jotta hän näkisi sinusta saatavan mahdollisen hyödyn yritykselle. Työntekijän osaaminen on aina voimavara yritykselle, mutta se pitää osata myös kertoa niin. Turhan moni hakemus toitottaa hakijan omia etuja.

Koska kyseessä on myyntitilanne niin silloin ei kannata lähteä arastelemaan, kuten suomalaisilla on normaalisti tapana. Itsensä vähätteleminen ei vetoa vaan anna paukkua, kun tarkoitus on kertoa omasta osaamisesta. Kerro itsestäsi positiiviseen sävyyn ja ole itsevarma kaiken suhteen.

Avoin työhakemus voi olla hieman vapaampi kuin perinteinen työhakemus. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kieliasun ja yleisilmeen tulisi olla jämäkkä ja selkeä. Niiden kanssa voi kuitenkin varioida hieman tavallista enemmän. Pidä kuitenkin työnantaja mielessä kun teet hakemusta eli todella viralliselle toimijalle ei kannata välttämättä lähettää erityisen vapaasti varioitua hakemusta vaan pidä tyyli samanlaisena kuin hänelläkin on.

Kun teet avointa hakemusta niin silloin erityisen tärkeää tutustua työantajaan. Osoita hakemuksessa todellista mielenkiintoa viittamaalla johonkin löytämääsi tietoon hänestä.

Avoimen työhakemuksen rakenne

Avoin työhakemus on rakenteeltaan hyvin samanlainen kuin virallinenkin työhakemusmalli. Merkittävin ero on sisällössä. Vaikka tekisit hakemus suoraan sähköpostilla niin kannattaa siihen kirjoittaa seuraavat asiat:

  • Kenelle hakemuksen lähetät. Voit myös ottaa selvää oikeasta henkilöstä soittamalla yritykseen. Pienissä yrityksissä yleinsä omistaja tai toimitusjohtaja vastaa rekrytoinnista. Isommissa yrityksillä sille saattaa olla oma henkilö tai sitten toimenkuvasi vastuujohtaja. 
  • Esittely sinusta sekä yhteystietosi
  • Mitä voit tarjota työnantajalle ja yritykselle
  • Mitä olet tehnyt aikaisemmin ja millaisen koulutuksen olet saanut tai käynyt
  • Mitä olet saavuttanut ja mitkä koet vahvuuksiksisi.
  • Mikä sinua kiinnostaa kyseisessä työnantajassa, työnkuvassa ja alassa.
  • Mitä haluat saavuttaa hakemassasi roolissa.
  • Miten aiot jatkaa, kun hakemus on lähetettty eli otatko työnantajaan yhteyttä puhelimella ja milloin.
  • Kuinka kauan hakemus on voimassa.

Varsinkin isommat yritykset hyödyntävät nykyisin myös sähköisiä hakemuksia, joihin voi jättää avoimen työhakemuksen. Käytännössä siis valmista lomaketta, johon sinun täytyy vain kirjoitella omat tietosi. Silloin kannattaa noudattaa sen lomakkeen rakennetta. Voit lukea lisää sähköisestä työhakemuksesta ja siihen vastaamisesta täältä.

Avoin työhakemusmalli

Avoin työhakemusmalli on vastaava kuin tavallinen työhakemus, minkä voit myös ladata tämän artikkelin lopusta. Laadimme kuitenkin erillisen avoimen mallin, jota voit käyttää, jos haluat lähettää hakemuksen sähköpostin liitteenä tai tulostaa hakemuksen postitettavaksi.

Lataa avoin työhakemus täältä.

Tavallinen työhakemusmalli

Tavallinen työhakemus tehdään, kun yritys ilmoittaa avoimesta työpaikasta. Se siis kohdistetaan juuri sitä hakemusta varten. Sen laatimiseksi on oma mallinsa sekä omat ohjeensa. Voit lukea enemmän työpaikkahakemuksesta täältä.

Jos haluat ladata vaikka varmuuden vuoksi talteen tavallisen työhakemusmallin, voit tehdä sen täältä.


    1 Response to "Avoin työhakemus"

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.